Sushi, japońskie danie, składa się z ugotowanego w occie ryżu i innych składników (neta), którymi są zazwyczaj surowe owoce morza, warzywa lub mięso. Style sushi i jego prezentacja różnią się znacznie, ale kluczowym składnikiem we wszystkich przypadkach jest ryż do sushi, określany również jako shari lub sumeshi. Sushi jest często formowane w kawałki wielkości kęsa, które można jeść pałeczkami.
Sushi jest najczęściej podawane z marynowanym imbirem, pastą wasabi i sosem sojowym. Sushi jest często mylone z sashimi, pokrewnym daniem, w którym ryba jest krojona w plastry i podawana bez ryżu.
Sushi to japońska potrawa składająca się z gotowanego ryżu zaprawionego octem, połączonego z innymi składnikami, owocami morza, warzywami i czasami owocami tropikalnymi. Prezentacja sushi może różnić się stylem i sposobem prezentacji, ale to samo pozostaje prawdą: ryż jest kluczowym składnikiem. Mimo że sushi jest najczęściej przygotowywane z surowych owoców morza, niektóre odmiany są przygotowywane z gotowanych składników. Jednakże, istnieje kilka popularnych przepisów na sushi, które wykorzystują gotowane składniki.
Sushi jest fenomenem na skalę światową. Zostało wypromowane w wielu krajach poprzez media masowe, tradycyjne i społeczne.
Sushi można opisać jako japoński posiłek, który składa się z ryżu i innych składników, takich jak ryby, warzywa, jajka i marynowany imbir. Rodzaj sushi spożywanego w danym regionie jest często tradycyjnym daniem tego regionu i nie można go znaleźć poza tym regionem.
W Japonii sushi jest powszechnie podawane z pałeczkami; jednak można je również jeść rękami. Sushi jest zazwyczaj podawane na małych talerzach lub w małych drewnianych pudełkach lub tacach. Su, co oznacza „smak octu”, i Shi, co oznacza „to kwaśne”, jest źródłem nazwy „sushi”. Sprawdź https://kokusushi.pl/sushi-bary/ul-kilinskiego-7-1-bialystok/